Go green

Groepsaccommodatie De Buiteling is in 2008 nieuw gebouwd. We zijn bij de bouw in alle opzichten voor groen gegaan.
We spoelen de wc’s met regenwater Het regenwater van het dak bewaren we in een betonnen put van 10.000 liter. In het gebouw een drukvat dat steeds een kleine hoeveelheid water van waterdruk voorziet. De gebruiker merkt geen enkel verschil met regulier leidingwater.
We verwarmen en koelen met een warmtepomp Onder het veld voor de accommodatie liggen 5 “lussen” die elk 100 meter de grond in gaan. In de grond is het altijd c.a. 10 graden. In de winter maakt de warmtepomp, d.m.v. een warmtewisselaar, van 10 graden 40 graden. We verwarmen daarmee het gebouw en het warme water. In de zomer maken we van de vloerverwarming vloerkoeling. De warmte die we in de winter uit de grond halen stoppen we in de zomer terug.
In de zomer was het buiten bijna 40 graden. In de slaapkamers, mede door de vloerkoeling, 23 graden.
Zonnewarmte De gevel op het zuiden is volledig van glas. In voor en najaar, als de zon laag staat, hoeven we amper bij te verwarmen. In de zomer, als de zon hoog staat, fungeert het dak overstek als permanent zonnescherm.
We ventileren met warmte terugwinning In de zomer staan deuren en ramen zo veel mogelijk open. In de winter ventileren wij met een systeem dat de warmte van de afgezogen lucht afgeeft aan de ingenomen verse lucht. 73 tot 93% van de warmte blijft behouden.

go green met Opkamp 1
go green met Opkamp
go green met Opkamp